tiistai 2. kesäkuuta 2015

Jälkiviikonloppu - peltohommissa 29.5.-31.5.2015

Peltojälkeä.. vai pitäisikö sanoa puistojälkeä

Sakin koirista tällä kertaa mukana ne joiden repertuaariin kuuluu, on kuulunut peltojälki johonkin lajiin sidonnaisena / yksittäisenä/ tai pohjana vaikka metsäjäljelle -> tai tulee kuulumaan -> Mukana siis vanhemmasta nuorimpaan Reiska;Noxi, Arsi ja Lumi.
Peltojäljellä koiran tulisi hallita suuntautunut erittäin keskittynyt tunnetila; hyvä tekniikka. Sillä tulee olla sitkeyttä - tehdä työtä.  Laji on haastava - ehkä yksi haastavimmista mitä koiran kanssa voi tehdä.
Lajia tuntemattomasta sen rakentaminen voi vaikuttaa hieman:) hartaalta.. lajia tuntematon voi myös äkkiseltään katsoa että helppoahan se on koiralle kun se syö kokoajan.. mutta kun katsoo koiran tekemistä.. se haistelee maata kokoajan.. syöminen on vain vahviste, ja usein se ruoka on vahviste joka alkuvaiheessa häviää kisan itse jäljen tuoksulle. Ruoka on hyvä positiivisin keinoin kuitenkin pitää koiralle palkkiona/vahvisteena.. sillä se on se keino jolla voi kertoa koiralle miten halutaan sen käsittelevän jälkeä nimeltä peltojälki (FH-jälki).
Sen tulee kulkea jokainen askel tutkien.. sen tulee oppia, että mikään häiriö tai haju tai ilmavirta  ei aiheuta poistumista primäärijäljeltä (ajastaan ei edes pää käänny pois..)  Koira selvittää jäljen suunnan aika pitkälti alta kahden sentin kosketuspinnalta..lukien jäljen vanhenemista tältä alueelta.
Ihmeellinen on koiran nenä.
Katsotaan  miten tämä kesän avaus kulki:) - nimenomaan meiltä ohjaajilta..

Perjantai 29.5.2015    peltojälkeä

Reiska & päxä  ->


Reiska on joukkomme "kokenein" peltojälki
koira - Sen yksi kilpailulaji oli 3 vuotiskaudella suojelu SchH josta se teki silloin luokat 1-3.3: sen kokeessa se ajoi silloin nuorna tyttönä 96 pisteen edestä. Monen lajin eläkeläisen tavoite on nauttia elämästä - päxän kanssa..aika kova tavoite:).Viikonlopun harjoituksen tarkoitus oli lähinnä katsoa mitä se vielä tekee jäljellä.. päämääränä "eläkeläiskoiralle" haasteellista tehtävää - ja ajatuksena vaikka FH -koe (peltojälki koe jossa ei ole muuta kuin tuo jäljestäminen).Ohjaajan - etenkin toiminta oli
turhan hektistä.koiran toiminnassa pitkä tauko
näkyi rauhattomuutena esineillä.





Noxi & Päivi (tö kaima = virallinen titteli)
Noxilla tänä kesänä Tavoitteet ovat TOKO puolella  mutta sille tarjoiltiin vähän vaihtelua elämään - jäljestäminen on Noxille mieluista puuhaa ja sopivaa vastapainoa muulle tekemiselle. Tavoite oli käydä läpi mitä on koiran mielessä vielä jäljen suhteen.
Erittäin tärkeää kuten videosta näkyy on että appari ja ohjaaja ovat pukeutuneet - sävysävyyn.. ja ovat riittävän hartaassa mielentilassa:)
Olennaista on ylläpitää pohjia edelleen tässä lajissa silmällä pitäen nimenomaan FH -kokeita.






Arsi & satu (videon alku;  kuvassa arsi ja päxä) ->
Arsi on alle vuotias jolle on viimesyksynä tehty vähän ruutuja ruokailun merkeissä:). Arsin koeura on ja tulee olemaan TOKO puolella ; agilityssä; PK- puolikin varmasti kuvioissa tulee näkymään. Satu tykkää teherä vähän kaikkea.. jo vuosikymmeniä:) koirineen,  lajeja on aina ollut enempi tai vähempi.
Ruudut syksyltä kuitenkin nyt on unohdettu  ja niistä systemaattinen  eteneminen .Viikonlopun porukka reenin tavoite oli hakea jotain, että jälki etenee - ja poikittain kulkeminenkin häviää:). Eli oikotietä hieman..



Lauantai 30.5.2015  harjoitukset jatkuu . Tänään työjärjestys nuorimmasta vanhempaan.. -> vanhemmille vähän harhoja kehiin..

Lumi ja päxä
Lumi on 5 kk vanha pentu joka saa tässä vaiheessa elämäänsä saa kokemuksia kaikenlaisista asioista. Tällä kertaa sen kokemus repertuaariin kuului ensimmäinen kohtaaminen treenisakin kera.. Ensimmäinen treenailu niin että sillä on liina leikin ja tottispottistelun aikana.. muutakin kuin oma tuttu piha ja ihminen ympärillä minun lisäkseni..
Kuvioon sotkeutui myös kaikenlaista lenkkeilijää ja kulkijaa koirineen..
Lumi ei tunnu tarvitsevan totuttelua:)..  ajettiin myös elämänsä toinen jälki.




"Arsi "ja tänään liinassa suunnitellusti Päxä
satu marssii mukana
teimme poikkeuksellisesti täyteen vastatuuleen jäljen.. ->etenevyys.  Arsi on hieman enempi ilmavainuisen puolella.. joten päätimme alusta pitäen käyttää sen hyödyt.. ja sulkea haitat..
Eteneminen -> tuuli tuo viehättävät hajut tarjoillen ne nenän alle..heittäen.  kertoa että etenemään eikä päärmäärään pääse kuin keskitymällä alas jälkeen..
Otimme Arsille myös kilpailevan nenän käyttöön.. eli tuo käsi..
Purimme myös valjaat pois kuviosta- panta ja liina- on se selkein käyttösysteemi:)..

Noxi ja kaima
Noxi sai tänään hieman haastetta kun jälki kulki hieman toisten jo ajettujen  jälkien yli....
Sille annettiin myös hieman enempi tilaa.. tehdä työtä.

Kaimakset edelleen marssii hyvin hartaasti ja keskittyneesti...










reiska ja päxä
Reiskalle jälki tehtiin tänään kaikkien aiemmin ajettujen  jälkien päältä, ja sinne jääneet ruuat myös olivat erinäisinä määrinä siellä - sen jälki  joko ylitti aiemmin ajetut jäljet  hieman kulkien osin niiden suuntaisesti menevän kulun kautta tai poikkilinjan ylityksenä. Reiskan jäljelle käveltiin myös tuore ylimenojälki  hieman ennen reiskan pääsyä hommiin.Reiska on aina ollut koira jota haaste parantaa.. Aavistuksen ehkä jotain pientä tarkistelua näkyy- paine jonka hankaluusaste tuotti näkyy lähinnä loppuesineellä.

31.52015
Pennuille ja eläkeläiselle vielä jäljet. Ira&Susa ja Päivi r.& Noxi olivat hakuilemassa - sieltä ei ollut syntynyt kuvia - mutta mielikuvat.. toimivia ovat nekin.

"Lumi"
on ollut rankka viikko - ja tänään vielä
päkerrettiin..
Vanhalla lenteli tottiksessa ruuat kädestä.. ja Lumi oli nopea- sinne meni parempii suihin.

Joten suunnitelma taas hieman eli - ja otettiin leikkimiseen sitten vähän uusia lisäosia..
Lumikin otti niitä..
Marille vaan terveisiä.. että silmälasit vaarassa..
tässä vaiheessa elämää ei enään treenarin  -naamataulu.. se on jo muokattu niin moneen kertaan:)..



                                                                                  

Rankan viikon päätteeksi ajeltiin sitten se Lumin elämän kolmas jälki.
Suunnitelma on toiminut - pentu alkaa edetä- haistelee askeleet tarkkaan - ruoka toimii vahvisteena hyvin jäljellä.. ja kohta päästään siitä varanenästä jonka kera kilpaillaan :) eroon.
Pieni ryntäys ruokakasalle.. mutta se kasvattaa kun ohjaajan voittaa siinä:).. vaan sisua ja motivaatiota:)






Arsi
Arsilla tänään ja selkeä etenemispäivä..
Myötätuuli jälki.. ja ongelmana alussa pieni keskustelu jotta mistä alkaa aloitus..
mutta sen keskustelun jälkeen.. näki että kolmas kerta todensanoo... ja homma alkaa kehittymään tasolle.. Olen honannut mitä täällä tehdään...

Pallo tulee jäljen jälkeen kuvioon mukaan - myöhemmän käyttöarvonsa takia:)
Ja pitäähän se eläkeläisenkin saada puuhata - joten nenänkäyttökuvausta .. ja harhojen ylitystä..












Mitä muuta päiviimme tällä kertaa kuului..
lauantaina
Jäljen jälkeen Toko reenarit jäivät rakentamaan ja kokoamaan harjoituskenttää "jälkipellollemme:)" - ja treenisakki jatkoi sitten EVL  ja muitten luokkien reenillä..
jos joku otti kuvia niistä.. lisäillään niitä
sunnuntaina osa oli hakuhommissa - pennut siis jäljesti.. ja bertta kävi vähän viimehetken valmisteluja ensiviikon TOKO kokeeseen...







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti